Cześć, mam 31 lat i piszę, bo znalazłem się w trudnej sytuacji finansowej.
Od kilku lat pracuję na etacie / zleceniu i zarabiam około 3510 zł netto.
Niestety w latach 2022–2025 wpadłem w spiralę zadłużenia.
Obecnie mam:
- łączny dług: około 67698 zł
- kilka kredytów / pożyczek / rat
- opóźnienia: od 10 do 60 dni
- brak większych oszczędności
Rozważam teraz opcję: konsolidacja długów, ale nie wiem, czy w mojej sytuacji to ma sens.
Moje pytania
- Czy przy takich parametrach mam realne szanse?
- Na co bank / sąd / firma windykacyjna patrzy w pierwszej kolejności?
- Czy lepiej działać teraz, czy poczekać kilka miesięcy?
Będę wdzięczny za każdą opinię i doświadczenie.
100 000 zł
Gotówka na spłatę zadłużenia. Minimum formalności, szybka decyzja i wniosek online bez wychodzenia z domu.
do 1 mln zł
Spłata w miesięcznych ratach dopasowanych do budżetu. Idealna na większe wydatki.
100 000 zł
Stabilne finansowanie na chwilówki z jasnymi warunkami, kwotą nawet do 200 tys. zł na 120 miesięcy.
Oddłużanie chwilówek
Profesjonalna pomoc oddłużeniowa dla osób zadłużonych. Oddłużanie chwilówek i kredytów.

Ja miałem 72 tys. przy 4200 netto. Bank odmówił, dopiero po 3 miesiącach czystej historii dostałem zgodę.
Przy 68 tys. długu i takich dochodach zastanowiłabym się też nad restrukturyzacją zamiast jednej dużej konsolidacji.
Uwaga: pozabankowa konsolidacja często tylko zmniejsza ratę, ale podwaja koszt całkowity. Trzeba bardzo dokładnie czytać umowę.
Alternatywa to konsolidacja pozabankowa, ale tam koszty potrafią być ogromne.
Dokładnie. Konsolidacja działa najlepiej, gdy sytuacja jest jeszcze „pod kontrolą”. U Ciebie już jest napięta.
Moim zdaniem najpierw spróbuj dogadać się z wierzycielami na mniejsze raty. Konsolidacja przy takich zaległościach może być trudna.
A ile masz umowy? Stała praca czy zlecenie?
Kluczowe kwestie w Twoim przypadku:
świeże opóźnienia (do 60 dni)
bardzo wysoka relacja rat do dochodu
brak bufora finansowego
Bank będzie patrzył najpierw na historię spłat z ostatnich 12 miesięcy.
Ja miałam podobną kwotę długu przy 3900 netto. Najpierw zamknęłam chwilówki, dopiero potem bank mnie rozpatrzył.
To może być problem. Banki przy konsolidacji bardzo patrzą na świeże opóźnienia.
Tak, dwie pożyczki miały ponad 30 dni opóźnienia, jedna chyba 60.
Dobra rada, mi to bardzo pomogło.
Najpierw pytanie: czy masz już jakieś zaległości powyżej 30 dni zgłoszone do BIK?
2400 przy 3510 to praktycznie brak zdolności. Bank patrzy na DTI (stosunek rat do dochodu). Tu jest bardzo wysoko.
Łącznie wychodzi około 2400 zł rat. Dlatego zaczynam tonąć.
Przy 3510 netto i prawie 68 tys. długu będzie ciężko w banku. Jaka łączna rata miesięcznie?